Uansvarlighed i trafikken

Manglende respekt for rødt lys

Lysregulering er et fantastisk middel til at forebygge ulykker. Men det kræver naturligvis, at trafikanterne respekterer det røde lys. Det kniber det desværre ofte med. Flere og flere har fået den dårlige vane at køre overfor gult (også kaldet taxi-grønt), men også for rødt lys – ”jeg kan da lige nå med”. Det medfører en stor risiko for uheld, når andre trafikanter, med god ret, kører frem for grønt lys. Det at se stort på det røde lys har en uheldig tendens til at brede sig. For vi mennesker er i bund og grund flokdyr. Hvis andre trafikanter oplever, at nogle slipper godt fra at køre overfor rødt, så spreder denne dødsensfarlige adfærd sig. Men det er ikke kun blandt bilister, der spores en vigende respekt for de røde lys.

Også for mange cyklister har svært ved at respektere det røde lys, når de gerne vil holde drev i cyklen. Ja, sågar fodgængere går over for rødt med slet skjult døds­foragt. Men det er og bliver trafikal egoisme af værste skuffe, når folk tilsidesætter det røde lys og dermed sikkerheden for selv at vinde lidt tid i trafikken.
Cyklist kører overfor rød
Cyklister på gale veje. Kører overfor rødt, den ene endda med et barn på cyklen.
Varevogn kører 184 km i timen
183 km/t på motorvej en mørk nat. Foto: Midt- og Vestjyllands politi.

Høj fart

Fart er en af de værste dræbere i trafikken. Der kan være mange grunde til, at man bryder fartgrænserne. En typisk forkla­ring er, at man er kommet for sent ud af fjerene, så man er ved at komme for sent på arbejde. Det kan være den ungersvend, der gerne vil blære sig overfor pigerne eller kammera­terne ved at køre boulevardræs med høj fart. Andre er simpelthen bare fartglade og holder af den spænding, som er forbundet med høj fart. Nogle bruger kørsel med høj fart for at afreagere. Men der er én god grund til at lade være med at køre for stærkt: Hensynet til andres og egen sikkerhed i trafikken! Folk med hang til høj fart skal have lov til at udfolde sig. Men det bør ske ved at dyrke motor­sport under sikre og ordnede forhold - på lukkede baner eller som rallykørsel på afspærrede vejstrækninger.

En ting er sikkert: At bryde fartgrænserne er grov, trafikal egoisme, fordi man sætter andres liv på spil for selv at opnå en tidsgevinst eller spænding.

Stop Trafikal Egoisme

GF

Websitet Stop Trafikal Egoisme er produceret i samarbejde med GF Fonden