Vejarbejdere, redningsfolk og andre, der på vegne af alle vi andre, skal løse deres opgaver på vejbanen, er i sagens natur særligt udsatte. Alligevel er der mange eksempler på, at bilerne drøner forbi med høj fart, selvom der er opsat tydelig skiltning med nedsat fart.
Det handler i høj grad om, at alle trafikanter bidrager til et sikkert arbejdsmiljø for vejens brave folk. En af denne bogs forfattere, Kristian Pihl Lorentzen, har haft dette alvorlige problem tæt inde på livet, idet Kristians egen far, vejarbejder Preben Pihl, i 1995 omkom på grund af påkørsel under udøvelse af vejarbejde i Sønderjylland.
Vejdirektoratet meddelte i 2019, at der i de seneste fem år har været mellem 208 og 263 ulykker ved vejarbejde om året. For at forbedre bilisternes adfærd har 3F og Asfaltindustrien kørt den effektfulde kampagne, ”Pas på min far”, der appellerer til at tage bedre hensyn til vejarbejderne. Kampagnen blev i 2019 bakket op af Vejdirektoratet, der sideløbende kører kampagnen ”Stil skarpt – vejarbejde kræver fokus”. Også kommunerne og asfaltfirmaerne bakkede op med opsætning af kampagneskiltene ”Pas på min far” ved strækninger med vejarbejder.
Som supplement til skiltene med børnetegninger har mange vejarbejderne båret refleksveste med ”Pas på min far”. Det initiativ kommer fra vejarbejderne selv, der ønsker at gøre kampagnen endnu mere synlig ved at bære det stærke budskab på ryggen. Det skal minde bilisterne om, at det er forældre som dem selv, der arbejder langs vejene, der også gerne vil sikkert hjem til deres elskede børn.
Tal fra 2017 viser, at 64 pct. af redderne fra SOS Dansk Autohjælp har oplevet en farlig situation, hvor de måtte springe for livet for ikke at blive ramt af en bilist. I nogle tilfælde er det desværre også gået galt. Således oplyser 28 pct. at redderne, at de har fået påkørt deres afspærringsmateriel af en uopmærksom bilist, mens 9 pct. selv er blevet påkørt.
Vi skal passe godt på de folk, der arbejder på vejen til gavn for alle vi andre.