Uopmærksom - posen over hovedet

Uopmærksomhed eller utilstrækkelig orientering spiller ind i over hver anden døds­ulykke i trafikken.
Hvor har du øjnene – og tankerne - når du kører bil? Er de ikke på vejen, kunne du lige så godt tage en pose over hovedet! Sådan lyder det fyndige og vigtige budskab i en landsdækkende kampagne, der køres af Rådet for Sikker Trafik i samarbejde med Forsikring & Pension.

Blot et par sekunders uopmærksomhed kan få fatale følger, fx hvis et barn løber ud foran bilen eller hvis den forankørende bremser op. At sende en sms eller surfe på mobilen under bilkørsel er dødsensfarlig. Ja, nogle ser endog film på iPad under kørsel, selvom det lyder vanvittigt. Uopmærksomhed opleves også blandt de cyklister, der bruger mobilen under kørsel eller får høj musik dunkende ind i ørerne via AirPods eller store hovedtelefoner, så de reelt er afsondret fra omverdenen.

Der også en del fodgængere, der har blikket stift rettet mod mobilen, selv ude på cykelstier og ved krydsning af veje, til fare for dem selv og andre – de såkaldte smartphone zombies (smombies). Uopmærksomhed under kørsel på grund af andre aktiviteter er uacceptabelt og udtryk for grov trafikal egoisme.
Pose over hovedet billistSmsende fodgængere
Klip i kørekortet – mobiltelefon. Fra den 10. september 2019 koster det - udover en bøde på 1.500 kr. - også et klip i køre­kortet samt 500 kroner til Offerfonden, hvis man benytter håndholdt mobiltelefon, GPS, tablets, computere m.v. under kørslen.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.
Reglerne for en ny bilist er lidt strengere, hvis man overtræder færdselsloven groft. De første tre år med nyt kørekort skal der kun to klip i kørekortet til, før man får kørselsforbud.

Man kan også få kørselsforbud, hvis man kører spritkørsel, kører for stærkt eller hasarderet. 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.
Smombie
Smombie
Smartphone
Zombie

Stop Trafikal Egoisme

GF

Websitet Stop Trafikal Egoisme er produceret i samarbejde med GF Fonden

list