Bedre end deres rygte
Når det er sagt, skal det slås fast, at cyklisterne er bedre end deres rygte. Kun 5% af cyklisterne - i gennemsnit - overtræder færdselsloven i signalregulerede kryds. Tallet kommer fra en undersøgelse, som Vejdirektoratet gennemførte i 2019 i ni danske byer med over 100.000 indbyggere. Her vurderede man cyklisternes adfærd i forhold til overtrædelser af udvalgte dele af færdselsloven.
Vejdirektoratet noterer også, at det blot er 8,4% af cyklisterne, der benytter håndholdt mobil, mens der cykles i signalregulerede kryds. Til gengæld viser andre undersøgelser, at 30% af de 18-65-årige cyklister bruger mobilen, når de cykler. Det er alt for mange.
Cyklistforbundet tager stilling
Det er glædeligt, at Cyklistforbundet går offensivt ud med det synspunkt, at cyklister - ligesom alle øvrige trafikantgrupper - naturligvis skal udvise hensyn og være opmærksomme i trafikken. Herunder bidrager med kampagner og aktiv deltagelse i debatten. Cyklistforbundet har gennem årene endvidere efterspurgt en række konkrete tiltag for at sikre et godt og forudsigeligt trafikflow samt mere tryg og sikker fremkommelighed for hverdagscyklister.
Bedre flow i kraft af bedre cykelinfrastruktur
Mange har en oplevelse af, at cyklister er uforudsigelige i trafikken. Uforudsigelige trafikanter skaber irritation, utryghed og farlige situationer.
Hos Cyklistforbundet er man imidlertid overbevist om, at denne uforudsigelighed langt hen ad vejen er udtryk for en utilstrækkelig infrastruktur, for smalle eller ingen cykelstier og for dårlig skiltning rettet mod cyklister. Cyklistforbundet kræver derfor flere midler fra kommunal og statslig side til at udbygge cykelinfrastrukturen med adskilte og velholdte cykelstier og et særligt fokus på vejkryds både på land og i by.
Cyklistforbundet har lavet denne gode guide til forældre, der tager ansvar for at lære deres børn at cykle sikkert til skole.
Lær dit barn at cykle sikkert til skole – 5 gode råd:
1. Start tidligt
Sørg for at cykle med dit barn, før det begynder i skole. Lær barnet tidligt, hvordan man skal orientere og opføre sig i trafikken. Jo mere tid du og dit barn cykler sammen i trafikken, desto hurtigere bliver barnet i stand til at beherske cyklen og overskue trafikken på egen hånd.
2. Find de sikre skoleveje
Find den sikreste skolevej, som dit barn altid skal følge.
Vælg den sikreste rute – ikke den hurtigste. Du kan evt. koordinere med andre forældre fra klassen, så børnene ikke får forskellige bud på den sikre vej.
Lav klare aftaler med dit barn om, hvor han/hun må cykle. Også efter skoletid, ved besøg hos kammerater osv.
3. Øv jer sammen - og hyg jer
Kør den valgte rute igennem med børnene. Flere gange. Sørg også for at cykle med dit barn i hvert fald det første skoleår. Børnene vil gerne cykle.
Gør cykelturen til skole til en hyggestund med dit barn. At cykle er også en måde at finde sin balance og overvinde små forhindringer som fx regn og blæst.
4. Vær en god rollemodel
Som forælder har du afgørende betydning for dit barns cykelvaner. Hvis du selv cykler til arbejde, og hvis du selv engagerer dig i dit barns skolecykling, vil det have stor effekt. Gode cykelvaner, der holder livet igennem, grundlægges tidligt.
5. Lad dig ikke friste af bilen
Hold fast i cyklen også de morgener, hvor bilen frister. Tal med skolen om, hvordan man kan inspirere andre forælde til også at cykle til skole regelmæssigt.