Omkring 1896 begyndte de første automobiler at indfinde sig i Danmark. Den første bil – en Daimler nr. 25 med tocylindret motor og to HK - blev leveret den 19. maj 1896 til den senere Daimler-importør Holger Hassel. Hassels første køreture omkring København gik dog langt fra uden problemer. Eksempelvis blev en søndagstur til Klampenborg lidt for spændende, da bilen tabte et hjul midt på Kongens Nytorv, hvorefter to bybude måtte trække vognen hjem.
Bilernes indtog affødte et naturligt behov for nye færdselsregler. Der skulle dog gå nogle år, før de første bilrelaterede regler blev indført. Det skete med et tillæg til politivedtægten i form af Reglement 186 af den 20. december 1902 - Om kørsel med automobiler i København.
Bremsbilen fra Viborg kom på gaden i år 1900 og kørte med en svimlende fart på 15 km/t.
BREMSBILEN FRA VIBORG
Danmark kunne også være med i bilens barndom. Bremsbilen fra Viborg er en af de første danskfremstillede biler. Den kørte første gang den i juli 1900 med en svimlende fart på 15 km/t. Det var cykelfabrikant Julius Brems, der, med inspiration fra Tyskland, byggede Bremsbilen, der blev drevet af en forbrændingsmotor. Fra 1900 til 1907 producerede Brems i alt otte biler, men produktionen måtte opgives på grund af dårlig økonomi. En nøjagtig kopi af Bremsbilen blev i 2007 fremstillet i to eksemplarer på baggrund af de originale tegninger. Det ene eksemplar står udstillet på Viborg Museum, mens det andet ses kørende rundt i Viborgs gader ved specielle lejligheder.
DEN FØRSTE FÆRDSELSLOV
Den første færdselslov, gældende for hele Danmark, blev indført i 1903. Under behandlingen af lovforslaget i Rigsdagen blev der i debatten bl.a. taget afstand fra bilismen, ikke mindst af hensyn til hestenes reaktioner på vejene. Under debatten i Rigsdagen blev der peget på muligheden for at lade en mand løbe foran automobilet med et flag, så der ikke skete ulykker. Dette forslag vakte dog en del munterhed i rigsdagssalen. På det tidspunkt var der registreret 57 automobiler i København. Derefter steg antallet af automobiler i landet ret hurtigt – og formentlig langt hurtigere, end man havde forestillet sig i 1903. Det var særligt under det økonomiske opsving efter 2. Verdenskrig, at danskerne for alvor tog bilen til sig. Bilen gav den enkelte familie en frihed og nye muligheder, som ikke var set før.
Siden 1903 er Færdselsloven løbende blevet opdateret og tilpasset udviklingen i forhold til transportmidlerne og den trafikale infrastruktur - alt sammen med det formål at undgå ulykker.
Det fører for vidt at redegøre for alle disse lovændringer. I stedet kommer der her et par nedslag på regler og tiltag, der for alvor fik betydning for trafiksikkerheden.