8. november 2021

Er du en smombie?

Smsende fodgængere
Har du aldrig hørt om smombier før? Og alligevel ser du dem hver dag.

Ved at krydse ordene smartphone og zombie beskriver dette ord en person, der har deres fokus på sin telefon, mens han eller hun går på gaden.
En smombies opmærksomhed anslås til kun at være 5% af en almindelig fodgængers, så det er let at forudse de farer som kan opstå; risiko for fald, kollisioner med andre fodgængere eller køretøjer, som kan føre til potentielt dødelige ulykker.
Smombie = Smartphone + Zombie

Kampen mod smombie

I en verden, hvor 3,5 milliarder mennesker ejer en smartphone, er det nu en prioritet for byer over hele verden at finde innovative løsninger til at løse en af dette århundredes trafikale udfordringer!

Ulykker på grund af smombier er blevet så hyppige, at nogle byer har besluttet at udstede bøder til smombier.
Byen Honolulu på Hawaii har besluttet at der må udstedes bøde på 35 $ (ca 250 DKK) første gang og 99 $ (ca 650 DKK) i gentagelsestilfælde.
Byen Yamato i Japan har taget den radikale beslutning om at forbyde smombier. Fodgængere må ikke bruge deres telefoner, mens de går på gaden. Der er dog ikke fastsat en straf, men folk opfordres til at bruge deres sunde fornuft og til at stoppe med at gå, når de skal bruge deres telefoner.
Nogle få byer har besluttet at ændre infrastrukturen og implementere synlige foranstaltninger:
Chongqing og Hong Kong i Kina og Antwerpen i Belgien har introduceret et fortov dedikeret til Smombier, der nu har deres egen specielle bane, som adskiller dem fra almindelige fodgængere.
Seoul i Sydkorea har installeret advarselsskilte i fortovet ved farlige kryds for at forhindre ulykker.
Ilsan i Sydkorea har indført et advarselssystem til smombier, som er en kombination af en app på telefonen, en sensor og et flimrende lys ved fodgængerfelter, for at få folk til at kigge op, inden de krydser vejen.
To byer i Tyskland, Augsburg og Köln, har indlejret LED -advarselslamper i kantstenene ved fodgængerovergange for at få smombier til at kigge op fra deres telefon, når de krydser gaden.
Der tænkes også i digitale løsninger: Innovative apps som kan opdage forhindringer og advare smombien om en umiddelbar fare takket være forskellige typer advarsler:
At skærmen på telefonen bliver gennemsigtig.
En farvet kant på skærmen.
En pop op-meddelelse.
Vibration.
En alarm.
Det begynder at vise sig, at den enhed, der bringer smombier i fare, også er den, der skal være med til at redde dem. Meget ironisk.

Stop Trafikal Egoisme

GF

Websitet Stop Trafikal Egoisme er produceret i samarbejde med GF Fonden